Healthy Planet
Circle Image

EEN DUURZAME PRODUCTIEKETEN

Mars is een familiebedrijf dat ook voor de komende generaties op een verantwoorde manier chocolade en (dieren)voeding wil blijven produceren. Dat kan alleen door te investeren in een duurzame productie keten. Van duurzame grondstoffen en energieverbruik tot duurzame consumptie.

CACAO DUURZAAMHEID

Chocolade wordt door steeds meer mensen wereldwijd geconsumeerd. Om heerlijke chocolade producten te maken, is één ingrediënt heel belangrijk: cacao. Cacao groeit vooral in Afrika, Indonesië en Zuid-Amerika, waar boeren op hun boerderijen cacao planten kweken. Het merendeel van deze cacaoboeren heeft veel moeite met het op peil houden van de productie. Zonder hulp is het voor hen heel moeilijk om ieder jaar opnieuw genoeg cacao te oogsten en dus voldoende inkomen te genereren. Wij vinden dat dit moet veranderen.

DUURZAME PRODUCTIE

Nederland is een belangrijk cacaoland. Jaarlijks komt 20% van de totale cacaoproductie via de Nederlandse havens ons land binnen. Een cacaoboon maakt een lange reis om uiteindelijk in Veghel te belanden, waar ‘s werelds grootste chocoladerepenfabriek staat. Wist je dat hier per jaar meer dan 270.000 ton chocoladeproducten geproduceerd wordt? Een fabriek van formaat dus, een fabriek die het verschil kan maken. En dat doen we! Hoe? Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat we minimale verspilling veroorzaken.

05-Rosan

GRONDSTOFFEN

Certificering is het beste middel dat de totale cacao industrie heeft om er zeker van te zijn dat cacaoboeren hogere productiviteit en daarmee hogere inkomsten kunnen realiseren.

Mars maakt gebruik van drie verschillende certificaten: UTZ, Rainforest Alliance en Fair Trade. Op dit moment heeft 50% van alle cacao die wij inkopen zo’n certificaat. Onze doelstelling is om dit aantal in 2020 naar 100% te laten stijgen. Dat is een flinke klus omdat er op dit moment niet genoeg duurzame cacao beschikbaar is in de wereld. We werken daarom samen met cacaoboeren om ervoor te zorgen dat zij hun bedrijfsvoering veranderen en daarmee in aanmerking komen om hun cacao als duurzaam te laten certificeren. We kopen dus niet alleen duurzaam in, maar we helpen cacaoboeren ook om duurzaam te verbouwen en te oogsten.

HULP EN PRODUCTIVITEIT

HULP EN PRODUCTIVITEIT

Het vak cacaoboer is een ambacht, maar de huidige levensstandaarden maken het vak onaantrekkelijk. Lage productiviteit zorgt voor lage inkomsten. Daarom proberen we boeren te helpen hun productiviteit te verhogen. We stellen grondstoffen - zoals zaden – en hulpmiddelen – zoals kunstmest - beschikbaar. Ook trainen we de cacaoboeren zodat ze weten hoe ze deze hulpmiddelen het best kunnen gebruiken. Dat doen we met de hulp van cacao doctors.

Cacao doctors worden door Mars gecoached en zijn professionals die hun kennis weer doorgeven aan de cacaoboeren in de regio. In Indonesië en West Afrika hebben we al ongeveer 150 cacao doctors getraind. We leiden ze op tot zakenmensen die als ondernemer belangrijke grondstoffen aan cacaoboeren kunnen verkopen.

ONDERZOEK

ONDERZOEK

Samen met IBM is het onze onderzoeksafdeling gelukt om het DNA van cacao te ontrafelen. Op die manier kunnen we heel gericht oplossingen verzinnen en de duurzame cacao teelt verder professionaliseren. Nu kun je die informatie achter slot en grendel zetten zodat je er alleen zelf voordeel van hebt. Dat doen wij niet. We kiezen ervoor om deze informatie niet te beschermen met eigendomsrechten, maar te delen met iedereen die hier interesse in heeft, zodat we samen kunnen zorgen dat onze industrie blijft leven en alle consumenten blijven genieten van chocolade!.

PRODUCTIE

PRODUCTIE

Een productie locatie biedt veel kansen voor onze omgeving. Dat willen we graag zo houden en daarom richten we ons productie proces zo duurzaam mogelijk in. Wist je dat 97% van alle reststromen uit de fabriek worden hergebruikt? Hoe we dat doen? Op verschillende manieren:

  • Al ons afvalwater van wordt terug gestuurd naar onze waterzuiveringsinstallatie en gefilterd totdat het voor 99% schoon is. Vervolgens gaat het terug naar het waterschap waar de overige 1% wordt gezuiverd en kan het water weer als drinkwater worden gebruikt.
  • Ook warmte gaat niet verloren. De warmte die vrijkomt tijdens het productieproces wordt opgevangen door een warmtepompinstallatie. Zo kan deze warmte weer in de fabriek gebruikt worden en besparen we jaarlijks 6% energie.
  • Door dry coolers te gebruiken in plaats van koud water, bespaart Mars 1.194.500 kWh per jaar, wat genoeg energie is om 341 huishoudens van stroom te kunnen voorzien.

Door deze initiatieven streven we ernaar om in 2020 100% duurzaam te opereren. Een grote uitdaging, maar wel een uitdaging waar we met volle kracht aan gaan werken en heel trots op zijn!

Cookie Settings