FAQ's

FAQ: VEELGESTELDE VRAGEN

Heb je een vraag aan Mars? Bekijk dan eerst deze pagina veelgestelde vragen. Om je tijd te besparen hebben we deze al voor je beantwoord. Mocht je vraag er niet bij staan, neem dan contact op met onze consumentenservice. Zij zullen jouw vraag zo snel mogelijk in behandeling nemen!

1. Kan Mars Nederland BV ons sponsoren?

Op dit moment is er geen ruimte om in te gaan op (nieuwe) sponsoraanvragen.

2. Is het mogelijk een rondleiding te krijgen in de fabriek van Mars?

Het is enorm leuk om een chocoladefabriek te bezoeken, zeker de grootste chocoladerepenfabriek ter wereld. Zelfs als je al langer bij Mars werkt, blijft dit bijzonder. Er wordt dan ook vaak gevraagd om een rondleiding. Slechts in een enkel uitzonderlijk geval kunnen we daar ‘ja’ op zeggen. In onze fabriek staat (voedsel)veiligheid en hygiëne namelijk voorop. Het rondleiden van bezoekers brengt extra risico met zich mee voor zowel onze producten als de bezoekers. En jouw veiligheid en de kwaliteit van onze producten gaat voor alles.

3. Ik wil een spreekbeurt houden over chocolade, kauwgom, honden of katten. Hebben jullie informatie voor mij?

We vinden het leuk dat je geïnteresseerd bent in een van onze producten. We hebben dan ook drie verschillende brochures gemaakt waarin veel informatie terug te vinden is:

Hier kun je de brochure Chocoladeverhalen downloaden
Hier kun je de brochure over Honden downloaden
Hier kun je de brochure over Katten downloaden

Helaas hebben we geen materiaal voor spreekbeurten op het gebied van kauwgom, maar op de website: www.wrigley.nl kun je informatie vinden die je kan helpen bij het maken van je spreekbeurt. Je vindt hier informatie over de geschiedenis van kauwgom en over het productieproces. Bij de veel gestelde vragen onder het kopje 'consumentenservice' kun je ook nog een aantal leuke weetjes vinden.

We hopen dat je met de informatie een leuke spreekbeurt kunt maken, veel succes!

4. Ik wil graag meer informatie over een bepaalde afdeling binnen Mars en ik wil daarvoor een onderzoek doen, een interview afnemen of een enquête houden. Wil en kan Mars hieraan meewerken?

Dagelijks ontvangen wij verzoeken tot medewerking aan onderzoeken, enquêtes en interviews. Het is voor ons helaas niet mogelijk om aan al deze verzoeken te voldoen. We danken je hartelijk voor je interesse in Mars en wensen je alle succes toe bij het realiseren van je plannen.

5. Waar kan ik merchandise producten vinden van jullie merken?

Op de Nederlandse markt worden geen merchandise producten verkocht. Deze zijn alleen verkrijgbaar door mee te doen aan acties die regelmatig worden georganiseerd door onze diverse merken.

6. Ik ben niet tevreden over de kwaliteit van het product. Wat kan ik nu het beste doen?

Vervelend dat je niet tevreden bent! Stuur alstublieft een mail naar contact@nl.mars.com met daarin je adresgegevens, de streepjescode, houdbaarheidsdatum, productiecode van de betreffende verpakking en voeg hierbij een foto van het onderdeel waar je niet tevreden over bent. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie.

Let op! Bewaar ook alles dat met je klacht te maken heeft zodat we het eventueel nog op kunnen vragen voor verder onderzoek in ons laboratorium. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om te mailen, dan kun je bellen met 0800-73344733

7. Ik wil eenmalig een grote hoeveelheid bestellen van een van de producten van Mars Nederland BV. Kan ik dit rechtstreeks doen?

Mars Nederland levert alleen aan groothandelaren/grossiers en distributiecentra van grote retailers in Nederland. Direct leveren aan andere partijen is zo complex dat we geen kwaliteit kunnen garanderen.

8. Graag zou ik promotiematerialen willen gebruiken? Kan Mars Nederland BV mij deze toesturen?

Dagelijks ontvangen wij vele speciale wensen en vragen van onze consumenten. Hoewel we graag aan alle wensen zouden willen voldoen, is dit helaas niet mogelijk. Onze promotiematerialen worden in een beperkte oplage geproduceerd en allemaal uitgeleverd aan onze verkooppunten. Het is daarom helaas niet mogelijk je promotiemateriaal toe te sturen.

9. Kunnen we verpakkingsmateriaal ontvangen?

Je zou verbaasd zijn als je wist hoe vaak we vragen krijgen naar verpakkingsmateriaal voor verschillende leuke activiteiten. We vinden dat onze verpakkingen daar niet geschikt voor zijn. We gebruiken zo min mogelijk verpakkingsmateriaal met het oog duurzaamheid en proberen verspilling tot een minimum te beperken.

1. Er zit witte uitslag op mijn chocoladereep, wat is dit?

In onze fabriek wordt zeer veel aandacht besteed aan de kwaliteit van onze producten. Er zijn scherpe kwaliteitscontroles, gericht op de verpakking, het gewicht en de samenstelling van de inhoud. Hierdoor verlaten onze producten de fabriek in optimale conditie, maar het is mogelijk dat een product tijdens de opslag of het transport aan wisselende temperaturen wordt blootgesteld. Dit kan ervoor zorgen dat cacaoboter en melkvet in de chocolade smelten. Bij afkoeling kristalliseert dit weer aan het oppervlak en dat geeft uiteindelijk een witte, zogenaamde hitte-uitslag. Dat kan bij alle chocoladeproducten gebeuren en is volstrekt onschuldig. Hoewel het product er dan minder aantrekkelijk uitziet, is het wel gewoon eetbaar.

Helaas kunnen wij de omstandigheden waaronder onze producten worden opgeslagen, nadat zij onze fabriek hebben verlaten, niet helemaal beïnvloeden. Uiteraard doen wij er alles aan om de vorming van hitte-uitslag te voorkomen en deze kwestie zal dan ook onze aandacht houden.

Mocht je een product met hitte-uitslag hebben aangetroffen, willen wij u verzoeken een mail te sturen aan contact@nl.mars.com. Graag ontvangen we in deze mail een foto van het betreffende product, de streepjescode, houdbaarheidsdatum en productiecode en uw adresgegevens. Je krijgt van ons zo spoedig mogelijk een schriftelijke terugkoppeling.

2. Ik heb een allergie en ik wil graag weten welke producten voor mij geschikt zijn.

Neem dan contact op met de Consumentenservice via 0800-73344733 of contact@nl.mars.com. Zij helpen je graag verder.

3. Ik ben vegetariër of volg een Halal of Kosher dieet en wil graag weten welke producten geschikt voor mij zijn.

Bijna al onze producten zijn geschikt voor vegetariërs en Halal en Kosher gecertificeerd.

M&M's® vormen hierop een uitzondering. Dit heeft te maken met de rode kleurstof die gebruikt wordt voor de productie van de rode en de bruine M&M's®. Onze M&M's® producten zijn dus niet geschikt voor vegetariërs en zijn ook niet Halal en Kosher gecertificeerd.

4. Ik heb in het buitenland een ander product van Mars gegeten en dat was lekker! Waarom kan ik dit niet in Nederland kopen?

Je vindt ons en onze producten over heel de wereld. Elk land heeft echter zijn eigen assortiment, mede gebaseerd op de smaakvoorkeuren zoals die uit consumentenonderzoeken zijn gebleken. Voor een relatief klein land als Nederland is het helaas onmogelijk om alle varianten van onze producten te verkopen.

1. Is het mogelijk om sponsoring of gratis voer te ontvangen?

Wij ontvangen dagelijks vele verzoeken voor sponsoring of het ontvangen van gratis product. Het is ondoenlijk om aan al deze verzoeken voldoen. Daarom proberen wij op structurele wijze een bijdrage te leveren aan een beperkt aantal doelen. We kunnen je dus niet helpen maar hopen dat je daar begrip voor hebt.

2. Zit er niet te veel zout in jullie diervoedingsproducten?

Het is een hardnekkige fabel dat er te veel zout in industrieel bereide diervoedingen zou zitten.

Zout levert de essentiële voedingsstoffen natrium en chloride. De natriumbehoefte van honden/ katten is vastgesteld door de National Research Council (NCR) en geeft een veilige onder- en bovengrens aan. Al onze producten vallen ruimschoots tussen deze grenzen.

Er wordt soms gesuggereerd dat zout zou worden toegevoegd voor de smaak. Honden en katten zijn echter carnivoren. Dit betekent dat ze van nature gewend zijn aan voeding die rijk is aan natrium. Ze hebben daarom geen smaaksysteem ontwikkeld dat sterk reageert op zout. Zout is daarom voor honden en katten geen smaakversterker zoals dat voor de mens is. Het toevoegen van zout voor de smaak heeft dus geen zin voor honden en katten.

3. Gebruiken jullie suiker in jullie diervoedingen?

Als suiker gebruikt is bij de bereiding van onze diervoedingen, zullen we dit altijd in de ingrediëntenlijst vermelden. Voor de meeste van onze producten wordt geen suiker gebruikt.

Aan sommige natvoedingen worden enkele milligrammen suiker in de vorm van karamel of gebrande suiker toegevoegd als kleurstof.

Aan onze snacks worden zeer kleine hoeveelheden suiker toegevoegd als productstabilisator. Op deze manier wordt de houdbaarheidstermijn van het product gegarandeerd, zoals suiker al eeuwen wordt gebruikt als stabilisator en conserveermiddel in humane voedingsmiddelen. In alle gevallen is de toevoeging van suiker 100% veilig en dit gebruik valt onder de EU wetgeving.

Honden en katten kunnen nauwelijks suiker proeven, dus toevoegen voor de smaak heeft geen zin.

De hoeveelheid suiker in onze producten is altijd minder dan 1% en onschadelijk voor honden of katten.

Sommige consumenten brengen suiker in diervoeding in verband met gebitsproblemen. Hoewel katten en honden kunnen lijden aan gebitsproblemen, betreft dit in de meeste gevallen tandvleesaandoeningen waarbij er geen relatie is met de opname van suikers. De gebitsaandoening die bij de mens in verband wordt gebracht met de consumptie van suiker is cariës. Dit is een zeer zeldzame aandoening bij huisdieren vanwege de andere tandstructuur en biologie van hun mondholte.

Daarnaast wordt suiker door sommigen in verband gebracht met diabetes. Ongeveer 1 op de 400 huisdieren lijdt aan diabetes. Het grootste risico voor diabetes bij huisdieren is erfelijke aanleg, leeftijd en overgewicht. Voedingssuikers leiden niet tot diabetes. Overvoeding wel.

4. Jullie producten bevatten geen of nauwelijks suiker, betekent dit dat ze geschikt zijn voor huisdieren met diabetes?

Mocht je hond of kat diabetes hebben dan dien je niet alleen naar het suikergehalte van het voer te kijken. Dat het voer geen of nauwelijks suiker bevat, betekent niet dat de voeding optimaal is voor je huisdier.

Voor honden en katten met diabetes zijn speciale dieetvoedingen ontwikkeld. Deze voedingen bieden een aangepaste hoeveelheid koolhydraten maar tevens speciale voedingsvezels. Deze vezels zorgen ervoor dat de voeding geleidelijk wordt opgenomen in de darm van je kat, zodat ook het suikergehalte in het bloed geleidelijker stijgt en daarmee stabieler blijft.

Onze bevatten deze vezels niet. Het gebruik van onze voedingen is dan ook minder geschikt voor een huisdier met diabetes.

5. Waarom produceren jullie geen kattenvoer in de smaak “Muis”

Katten jagen graag op muizen. Vanuit deze gedachte is het nog niet zo’n gek idee om voeding met muizensmaak te maken. Toch hebben we er een goede reden voor om dit niet te doen.

Voor de productie van huisdiervoeding gebruiken wij uitsluitend dierlijke ingrediënten die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie, maar niet als zodanig worden gebruikt. Alle ingrediënten voldoen aan de wet- en regelgeving en zijn geschikt voor menselijke consumptie. Ze passen echter niet in het huidige voedingspatroon van de mens en worden daarom gebruikt in huisdiervoeding. Er worden niet speciaal dieren gefokt die alleen gebruikt worden voor de productie van huisdiervoeding. Aangezien er geen muizen worden gefokt voor consumptie door mensen, gebruiken we ook geen muizen voor de bereiding van onze producten.

6. Kan ik mijn huisdier aanmelden als model voor reclames

Hoewel je hond of kat best genoeg talent zou kunnen hebben is het antwoord helaas ‘nee’. Onze reclames worden namelijk in het buitenland geproduceerd. Dat wil niet zeggen dat modellenwerk uitgesloten is. Heb je je huisdier al aangemeld bij een castingbureau? Er zijn verschillende castingbureaus voor huisdieren gevestigd in Amsterdam. Meer informatie vind je bijvoorbeeld op www.dierencasting.nl.

7. Zit er maar 4% vlees in jullie diervoedingen?

Onze natvoedingen bevatten tot 60% vlees en dierlijke bijproducten en onze droogvoedingen ongeveer 20%.

De 4% regel op sommige van onze producten verwijst naar de smaakvariatie en niet naar de totale hoeveelheid vlees in de voeding.

Diervoedingen bevatten meestal als basis kip of rund. Daar worden andere vleessoorten aan toegevoegd voor een specifieke variatie of smaak. Uit onderzoek blijkt dat een kat of hond een smaakvariatie kan onderscheiden als er minimaal 4% in zit. Met minder smaakt het allemaal hetzelfde. In overeenstemming met de wettelijke voorschriften verklaren wij de minimale hoeveelheid van de "vleesvariatie', die volgens de wet wordt vermeld als 4%. In werkelijkheid wordt meer vlees voor de smaakvariatie toegevoegd. De totale hoeveelheid vlees in onze voedingen ligt dus nog hoger.

8. Wat betekent de term “vlees en dierlijke bijproducten”?

“Vlees en dierlijke bijproducten” is een wettelijke categorienaam die in de ingrediëntenlijst van diervoedingen wordt gebruikt.

Voor de productie van huisdiervoeding gebruiken wij uitsluitend dierlijke ingrediënten die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie, maar niet als zodanig worden gebruikt. Alle ingrediënten voldoen aan de wet- en regelgeving en zijn geschikt voor menselijke consumptie. Ze passen echter niet in het huidige voedingspatroon van de mens en worden daarom gebruikt in huisdiervoeding. Ingrediënten die worden gekenmerkt als dierlijke bijproducten zijn bijvoorbeeld karkasdelen, orgaanvlees (lever, hart, nieren) en vette delen van het dier. Door het toevoegen van deze dierlijke bijproducten voorzien onze voedingen in alle essentiële voedingsstoffen die huisdieren nodig hebben en die zij in het wild verkrijgen door het eten van hele prooidieren.

9. Mijn hond / kat is dol op de saus. Kan ik deze ook apart verkrijgen?

Wij verkopen volledige diervoedingen. Dit betekent dat onze voedingen alle voedingsstoffen bevatten die een kat dagelijks nodig heeft. Als uw kat alleen de saus of gelei op eet, krijgt hij niet alle voedingsstoffen binnen die hij of zij nodig heeft. Om deze reden verkopen we de saus en gelei dan ook niet als een los product.

10. Kan ik het beste droog- of natvoer geven?

Zowel ons droogvoer als natvoer zijn volledige voedingen voor honden en katten. Zij zorgen afzonderlijk voor een gebalanceerde maaltijd, voorzien van alle vitaminen en mineralen die uw huisdier nodig heeft. Uw huisdier zal dus voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen wanneer zij alleen droogvoer of natvoer eet.

Droog- en natvoer bieden beide specifieke voordelen. De textuur van de droge brokjes zorgt voor een reinigende werking van het gebit. Een voordeel van natvoer is dat honden en katten makkelijker voldoende vocht binnenkrijgen, wat belangrijk is voor een goede blaas- en nierwerking. Natvoeding heeft daarnaast een laag calorieëngehalte. Als het dieet voornamelijk uit natvoeding bestaat, kan het huisdier vaak en relatief grote maaltijden opnemen met een laag risico op overvoeding.

Doordat beide voedingen verschillende nutritionele eigenschappen hebben, biedt de combinatie van beide het beste uit twee werelden. De combinatie van 2/3 natvoer en 1/3 droogvoer voor katten (bij honden adviseren we een verhouding van 50%/50%) biedt een eiwitrijke, koolhydraatarme voeding die vergelijkbaar is met hun natuurlijke dieet.

11. Waarom bevat diervoeding granen?

Granen zijn een belangrijke bron van koolhydraten, energie, vezels, vitamines en mineralen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat koolhydraten een goede bron van energie zijn voor honden en katten. De vezels uit granen bevorderen een goede darmwerking.

In onze diervoedingen worden alleen koolhydraten gebruikt die zo zijn voorbewerkt dat honden en katten ze goed kunnen opnemen. Al onze honden- en kattenvoedingen zijn ontwikkeld om een optimale verteerbaarheidswaarde te behalen. Deze goede verteerbaarheid garandeert een efficiënte opname van voedingsstoffen.

12. Worden er additieven gebruikt in jullie voedingen?

Alle ingrediënten die wij gebruiken in onze producten worden met een specifieke reden toegevoegd. Ze bieden voedingswaarde, veiligheid of smakelijkheid.

Onze nat- en droogvoedingen worden verrijkt met vitamines en mineralen zodat je huisdier een volledige en uitgebalanceerde voeding krijgt die voorziet in alle benodigde voedingsstoffen.

Voor droogvoer gebruiken wij conserveringsmiddelen om een veilig product gedurende langere tijd te kunnen garanderen. Voor natvoer hoeven we geen conserveringsmiddelen te gebruiken omdat het product houdbaar wordt gemaakt door sterilisatie.

Alle gebruikte additieven zijn goedgekeurd volgens de EU regelgeving.

13. Hoeveel tussendoortjes mag ik aan mijn hond / kat geven?

Onze richtlijn is dat niet meer dan 10% van de dagelijkse energiebehoefte in de vorm van snacks gegeven wordt. Dit geldt ook voor onze verzorgende snacks. De richtlijnen op de verpakking zijn hierop afgestemd. Als je per dag twee verschillende snacks wil geven, adviseren we je om de hoeveelheden op de verpakking te halveren.

14. Ik vind de voedingstabel op de verpakking niet helemaal duidelijk

We geven veel informatie in onze voedingstabel. Uiteraard proberen we dit zo duidelijk mogelijk te doen. Soms roepen de voedingstabellen echter toch nog vragen op.

In onze voedingstabellen doen we verschillende aanbevelingen. Eén rij voor het geven van alleen droog- of natvoer en vaak twee rijen voor de combinatie van droog- en natvoer. Je kunt één van de rijen kiezen al naar gelang je alleen droog- of natvoer geeft of juist een combinatie van beiden.

De tabel op de Puppy/Junior verpakking is gebaseerd op het gewicht van de volwassen hond, dus wat hij/zij uiteindelijk zal gaan wegen. Je moet dus niet uitgaan van het huidige gewicht van je hond maar van het toekomstige gewicht.

Cookie Settings